PERIBAHASA

1. Cakap PM. Maksud : Cakap atau perkataan yang tidak boleh dipercayai. Contoh ayat: Aku memang tak percaya kat Salleh tu dia tu "cakap PM".

2. Muka Zahid. Maksud: orang yang tak bermaruah dan tak tahu malu; sanggup menggadaikan maruah diri untuk kepentingan peribadi. Contoh ayat: Dia tu "muka Zahid" mana boleh diangkat jadi pemimpin.

3. Mulut UMMI. Maksud: orang yang suka mereka-reka cerita untuk mendapat perhatian@publisiti murah. Contoh ayat: Mak tak percaya cakap orang UMNO, ramai yang 'mulut UMMI'.

4. Otak Azizan. Maksud: orang yang terlalu bodoh. Contoh ayat: Dalam menuju tahun 2000 ni tak sangka ramai juga pemimpin UMNO yang mempunyai 'otak Azizan'.

5. Ibrahim Katak. Maksud: orang yang tidak mempunyai pendirian. Contoh ayat: Mana satu yang kau nak ni..siTimah ke SiPeah..Ayah tak mau kau jadi 'Ibrahim Katak'.

6. Tangan Rahim. Maksud: Orang yang baran, suka memukul orang yg tidak berkuasa melawan. Contoh ayat: Cis jantan bedebah, kau tu memang 'tangan Rahim'...orangtu dah pengsan pun kau pijak-pijak.

7. Rahim Ulatbulu. Maksud: Lelaki tua yang miang dan suka menggatal dengan perempuan bawah umur.  Contoh ayat: Pakcik tua tu memang Rahim Ulatbulu, adik yang umur 5 tahun tu pun dia nak raba.

8. Hati Azizah/ hati Anwar. Maksud: Orang yang cekal hati dalam menghadapi segala dugaan. Contoh ayat: Mak mahu kau mempunyai 'hati Azizah'...barulah negara Malaysia boleh maju jaya.

9. Setia Tok Mat. Maksud: Kesetiaan membabi buta yang membawa padah Contoh ayat: Tak usah kau nak "setia Tok Mat" dengan bosskau tu...nanti dia kenakan kau jugak akhirnya.

10. Cerita Media. Maksud : Berita atau cerita yang 90% palsu dan tidak boleh dipercayai 100%. Contoh ayat: Cerita orang UMNO tu kebanyakannya 'cerita media' kau orang dengar telinga kanan lepas tu keluarkan kat telinga kiri.